The children’s centre sits in a unique mid-block condition, with residential yards surrounding a quiet retreat for 68 pre-school children. A mature tree canopy and patchwork of hedges and fences frame playgrounds with raised garden beds and naturalized planting areas, and generous overhangs offer protection from sun and rain. The project is organized around a daylit circulation and play corridor, with a central open kitchen and support offices. Combined energy efficient features achieve a 45% reduction in energy use below MNECB, resulting in 49 tons of CO2 reduction annually. The additional carbon benefit of extensive wood use is equivalent to keeping 66 cars off the road for a year, or the energy to operate a home for 29 years.

The project received the 2011 Ontario WoodWorks Green Building Wood Design Award, achieved LEED Gold accreditation, and has been published in Celebrating Excellence in Wood Structures. Lillepold Dowling Architects in association with CS&P Architects.